COVID-19aren ERAGINA OSTALARITZAN
Badakigunez, azken urte hau ez da urte erraza izan inorentzat. Covid-19 ak kalte handiak eragin du gizartean mundu mailan. Jende asko eta asko hil egin da, kuarentenan zehar bakarrik egon diren pertsona, aiton amonak adibidez, arazo psikologiakoak izan dituzte ere, depresioa, estresa... Horrez gain familia askok arazo ekonomiko larriak izan dituzte izan ere, lana galdu dute. Baina ekonomia krisi honetan kaltetuenetarikoak ostalaritzako enpresa gehienak izan dira.
Hotelak, tabernak eta turismoarekin lan egiten duten enpresa gehienak ekonomian sekulako eroria nabaritu dute. Kuarentenan zehar jendea ezin zenez bere herrialdetik atera bidaiak edo laneko bidaiak egiteko, ezta beraien hiritik mugitu ere ez, turismo alderdi osoa guztiz geldiarazi zen. Horrek ekarri zuen ostalaritzako sektorea itxi egitea eta han hasi ziren arazo ekonomikoak. Gainera kuarentena bukatu ondoren, familia batzuk dirurik gabe gelditu zen bidaiatzeko aukera izateko eta beste batzuk ikaragarrizko beldurra izan zuten kutsatzeko aukerari eta orduan, udara osoan ez dira beraien hirietatik mugitu, hori ere kaltegarria izan da, eta horren ondorioz hotel eta taberna asko betirako itxi izan behar iza dute.
Espainian nabaritu da turismo galera hau, izan ere, espainiako ekonomiaren zati handia turismotik lortzen den diruaz sortzen da, beste herrialdeekin konparatuz bi eta hiru aldiz handiago izatea iritsi daiteke. Pandemiaren eraginak ostalaritza sektorearen urteko fakturazioan beherakada sor dezake, %40a jeistea, gainera 680.000 anposturi afektatu dezake.
Grafiko honetan azken urteko hilabeetan espainiako ostalaritzan egon den jeitsiera ikusi daiteke. Hurrengoan berriz azken hamar urtetan egoerarik okerrena aurtegoa izan dela ikusi daiteke.
Uda honetan bidaiatzea jun geranak ikusi degu hoteletan, tabernetan, eta leku publikoan neurriak hartu direla segurtasu handiagoa egoteko. Horrek ekarri dezak jende gehiago ausartzea beraien herrialdeetatik ateratzea eta bidaiatzea, eta horrela ekonomia pixkanaka bere ziklo normalera bueltatzea. Ikusitako neurriak hauek dira:
- Maskarilak 6 urtetik aurrerako pertsonetan.
- Eskuen garbiketa ura eta xaboiarekin eta desinfektatzailea.
- Eraikuntzaren barruan garbiketa jarraian eta eireztatzea denbora osoan.
- Bezeroen murriztapena.
- Igerilekuan ordutegiak eta jende kantitate konkretuak.
- Eraikuntzan sartzeko momentu guztietan zapatilen eta eskuen desinfektazioa.
Bibliografia
-https://www.google.com/search?q=graficos+impacto+economico+en+la+hosteleria+mundial&tbm=isch&ved=2ahUKEwimv_jk8qfsAhUI0OAKHc-mADwQ2-cCegQIABAA&oq=graficos+impacto+economico+en+la+hosteleria+mundial&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECAAQEzoGCAAQHhATOgYIABAIEB46BAgAEB5Qy9IEWJPKBWCuywVoCXAAeAGAAdIBiAHOLpIBBzE1LjM1LjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=PYuAX-asCoiggwfPzYLgAw&bih=657&biw=1366#imgrc=8TfBIvyNOsn3UM
-https://www.hosteleriadigital.es/2020/10/02/profunda-caida-de-la-cifra-de-negocio-de-la-hosteleria-espanola/
https://www.hosteleriadigital.es/2020/04/08/el-informe-impacto-de-covid-19-en-la-hosteleria-de-espana-muestra-la-vulnerabilidad-del-sector-hostelero-ante-la-pandemia-de-coronavirus/
- https://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/coronavirus_protocolos/es_def/adjuntos/Protocolo-actuacion-frente-al-coronavirus-para-la-Hosteleria.pdf
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina
Oharra: blogeko kideek soilik argitara ditzakete iruzkinak.