2021(e)ko martxoaren 19(a), ostirala

ERTE

El coronavirus dispara los ERTE: qué son, cómo funcionan y otras claves  para empresas y trabajadores — idealista/news                                                                           Gertatzen dena da langile askok aldi baterako enplegua erregulatzeko espedienteak (ERTE) sartu zituztela osasun krisiarekin eta, beraz, haien diru sarrerak ez dira soldatak, Estatuko Enplegu Zerbitzu Publikoak (SEPE) ordaindutako prestazioak baizik. Hori dela eta, enpresek langile horiek beren plantillan mantentzen jarraitzen dute, baina langile bakoitzaren hileko kostua gutxitzen da.

Azaroan koronabirusaren bigarren olatuaren enpleguan ondorioak nabaritzen hasi bazen, otsailean izan zen hirugarren olatuak lan-mailan gailurrik handiena lortu zuen.

11a erreferentzia gisa hartuta, otsaileko zifra altuena da azarotik, orduan 900.000 langile baino gehiago zeuden ERTEn. Abenduan eta urtarrilean, kopuru hori 785.000 azpitik zegoen: 781.805 abenduan eta 710.739 urtarrilean, Escrivá sailak hilero banatutako datuen arabera. Hau da, hilabete bakarrean, urtarrilaren 11 eta otsailaren 11 artean, ERTE batek eragindakoak% 23 hazi dira. Urriaren 11 eta otsailaren 11 artean, igoera% 38,82 da.

Hain zuzen ere, ostalaritza eta merkataritza izaten jarraitzen dute kaltetuenak enpleguari dagokionez, jarduera eta zerbitzu artistikoekin batera, oro har.

Ekonomialarien arabera, ez dago harreman zuzenik bilakaera ekonomikoaren eta lan kostuen bilakaeraren artean, oso norabide desberdinetan aurrera egin dezaketen adierazleak baitira. "Adibidez, ohikoa da ekonomiak behera egiten duenean, atzeraldian sartzen denean, langile bakoitzeko eskulanaren kostuak handitzen direla; batetik, kaleratze kostuak handitzen dira eta, bestetik, langile prekarioagoak soldata baxuagoarekin kaleratzen dira , estatistikan jarraitzen duten langileen lan kostuak handitu daitezen

Bibliografia:                                                                   https://www.elindependiente.com/economia/2021/02/19/las-restricciones-de-la-tercera-ola-elevan-los-erte-un-40-desde-octubre/                                                                                                                                       https://www.20minutos.es/noticia/4623019/0/el-coste-laboral-modera-su-caida-pero-el-sector-de-la-hosteleria-sigue-sin-recuperarse/


iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina

Oharra: blogeko kideek soilik argitara ditzakete iruzkinak.