2020(e)ko apirilaren 30(a), osteguna






Terrazak irekitzea okupazioaren% 30ekin- Ostalaritzaren erantzuna



Emilio Gallego ez dago ados deseskalada faseekin, "Terrazaren okupazioaren %30 soilik irekitzea bideraezina" dela uste du eta "lehenengo fasea baztertu" beharko litzatekeela uste du.

Elkarrizketa batean, Emilio Gallegok, Espainiako Ostalaritzako idazkari nagusiak, gogorarazi du ostalaritza sektoreak oraindik ez duela argitu "zein enpresak aterako diren aurrera eta zeintzuk desagertuko diren egoera larri honetan". 

"Oraindik ez digute esan zein neurri higieniko eta sanitarioak hartu beharko diren", adierazi du, eta horrek "establezimendu gehienetan konfusio" sortzen duela gaineratu du.
Gobernuak iragarri du maiatzaren erdialdean terrazak bakarrik ireki ahal izango dituztela, eta edukieraren% 30arekin soilik. Ekainean lokalak irekiko dira, hauek okupazio-muga berarekin. "Terrazaren okupazioaren %30 bada, lehen fasean ezingo dugu zabaldu", azaldu du Gallegok.

Espainiako Ostalaritzako idazkari nagusiaren hitzetan, "2. fasetik aurrera soilik egon gintezke establezimendua bideragarritasun ekonomikoko baldintzetan irekitzeko moduan". "Bezeroen eta langileen osasuna arriskuan jarri gabe edukiera handiagoa izateko irtenbideak daudela uste dugu", gaineratu du.

Galdu den enpleguari dagokionez, Gallegok jakitera eman duenez, "Kalkuluen arabera, enpresen %15 inguruk bere biziraupena arriskuan dute itxieraren ostean". "Baina gauzak ondo egiten ez badira, faseak ondo igortzen ez badira, zifra horiek okertu egingo direla uste dugu, eta gehiago izango dira aurre egin ahal izango ez dioten enpresak", deitoratu du.

Uste dut gobernuaren interesean dagoela ekonomia lehenbailehen suspertze baino ez du kontuan hartu ez dela bideragarria proposatu dutena. Ez du zentzurik terrazaren %30 soilik erabili ahal izatea, tabernak %100 gastuak ordaindu behar dutenean. Hau ez da errentagarria tabernentzako, eta gauzak aldatzen ez badira, askok ez dute zabaldu ahal izango.

Niretzat beharrezkoa iruditzen zait neurriak jarri izana, eta denbora pasa ahala kentzen joatea. Egoera berri hau oso gogorra izan da guztiontzat, batzuentzat hare gogorragoa, baino garrantsitsuena osasuna da. Horretarako kontu handia izan behar dugu eta jarritako neurriak eta faseak errespetatu behar dira. Baina gobernuak adostasun batera iritzi behar du, eta horretarako kasu honetan ostalaritzarekin hitz egin beharko du. 

iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina

Oharra: blogeko kideek soilik argitara ditzakete iruzkinak.