2020(e)ko abenduaren 11(a), ostirala

OSTELERIAREN ERORKETA (2020)

 

OSTELERIAREN DRAMA

(2020)

    Koronabirusa dela eta, merkatuko sektore askok ondorio latzak jasan dituzte; besteak beste, turismoa, eraikuntza-enpresak, eta gaur azalduko dudana: ostelerian. 

    Gaur egun, 300.000 enpresek baino gehiagok osatzen dute ostalaritza-sektorea. Horien %70ak hiru langile baino gutxiago dituzten autonomoak dira. Gainera, gutxieneko mozkinen ehunekoekin lan egiten duen sektorea da, % 6, beste sektore nazional batzuen batez bestekoaren azpitik dagoena, % 16. Beraz, krisialdietan, kalte bortitzak jasan behar dituzte. Adituek diote Espainiako hiru tabernatik bat desagertu egingo dela; eta kalkuluen arabera, Espainiako 300.000 taberna eta jatetxeetatik 100.000 desagertu daitezke urtea amaitzean. Lotsagarria.

    Egoera larri honen ondorioz, sektore horrekiko iragarpen orokorrak ezin dira zailagoak izan. Herrialdeko jatetxeen eta ostalaritzaren etorkizunean eragin handia izan du koronabirusaren krisiak; izan ere, neurri handiko bidegabekeria ekonomikoa eragin du, eta gremio horretako negozioak nabarmen konprometitu ditu.

Lehen aipatutako turismo-sektorearen egoerak honen erorketan ere zerikusia eduki du. Ostalaritzako negozioek argitaratutako eskaintzak % 72 murriztu dira uztailean aurreko bi urteekin alderatuta, turismoa ez dagoenez, berain bezeroen zati bat galdu dute, hau da, etekin gutxiago. Ildo horretan, argitaratutako eskaintzak murrizteak kalte handia eragin die zerbitzariei, barra, office, garbitzaile eta sukaldeko langileei.

    Espainiako Ostalaritzak, Makro enpresak, ...ek, bat egin dute, milaka langileri lana ematen dien sektore baterako salbazio-plan bat eskatzeko. "100.000 establezimendu horiek itxi egingo dituzte laguntzarik ez dugulako. Espero dut azkenean laguntzak iritsiko direla, hondamendia izango ez bada ", eskatu dute. Izan ere, Gobernuak ez die jaramonik egiten berreraikitze-planetan ez sartzeagatik baina ez dute geldituko nahi duten hori lortu arte.

    Bestalde, espainiarren % 73k baino gehiagok uste du ostalaritza ez dela Espainian berragerraldien erantzule. % 85ek Espainiako ostalaritzari lagundu nahi lioke garai zail hauetan, eta % 58k, berriz, tabernetara eta jatetxeetara joatea falta zela onartu du. Hala, 4 espainiarretik 3k adierazi dute krisi hau pasatzea eragozten ari direla, ostalaritza-establezimenduetara sarriago joateko.

ITURRIAK:

iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina

Oharra: blogeko kideek soilik argitara ditzakete iruzkinak.